Előleg számla tartalma az áfa törvény alapján

Új információ merült fel az előleg számla tartalmával kapcsolatban, miszerint az "már konkretizált egyedi teljesítésekre vonatkozik".

Az áfa törvény 159. § (3) ezt írja: A kapott előlegről kibocsátott számla "annak a termékértékesítésnek, szolgáltatásnyújtásnak az adatait tartalmazza, amelynek teljesítése fejében járó ellenértékébe az előleg beszámítható."

Ebből az következik, hogy az előleg számlán nem elegendő az "Előleg" nevű áru szerepeltetése, a végszámlán szereplő termékértékesítésre is kell utalni. Sőt talán nem elég utalni, esetleg konkrétan meg is kell nevezni. Ez kérdésessé teszi azt a gyakorlatot, amikor egy az előleget előre nem ismert összetételű és mennyiségű termékre fizetik.

A konkrét megnevezés igénye és a "végszámla" kifejezés használata sejteti, hogy a jogalkotó egy előleg és egy végszámlát képzel el. A valóságban egy előleget több későbbi számlában részenként is be lehet számítani, tehát több végszámla van. A törvény nem zárja ki a több előleg beszámító számla lehetőségét, de az előleg számla konkrét megnevezés igénye ezt meglehetősen problémássá teszi.

Mivel a BÉTA-PM számlázó programban egy "előleg" árut használhatunk az adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás miatt, így a konkrét árura történő utalást a számla egyéb adataiban tehetjük meg. A BÉTA-SZWIN számlázó programban további lehetőség, hogy a számla tételnél átírjuk az "előleg" megnevezést konkrétabbra.