távolléti díj

warning: Creating default object from empty value in /home/betaboltw3hhu/public_html/betasofthu/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Vasárnapi pótlék számítási szabályok 2013 augusztus 1-től (forrás:munkaugyiforum.hu)

A vasárnapi pótlék szabályok augusztus 1-től érvénybe lépő változásai szerint a rendkívüli munkaidő pótlék (túlóra pótlék) és a vasárnapi pótlék összeadódik. A régen, ha valaki vasárnap túlórában dolgozott a vasárnapi pótlék helyett rendkívüli munkaidő pótlékot (túlóra pótlékot) kellett fizetni.

A cikk: http://www.munkaugyiforum.hu/munkaugyi-segedanyagok/vasarnapi-potlek-sza...

Távolléti díj: augusztustól másként számolunk (forrás: ado.hu)

Az Országgyűlés pénteken elfogadta a távolléti díj számításával és a közpénzek szabályozásával összefüggő törvények módosításáról szóló javaslatot, így augusztus 1-jétől távollét - például szabadság - esetén nem változik a munkabér az adott hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától függően. Ezzel egy év eleje óta hatályos szabályt módosítottak.

Megbújt szabályok a szabadságnál (forrás: munkajog.hu)

Az Mt. a munkában töltött idő kapcsán ad eligazítást a szabadság számítása szempontjából. Kimondja, hogy munkában töltött időnek minősül a naptári évenként harminc napot meg nem haladó keresőképtelenség tartama. [115. § (2) bekezdés e) pont]

Jelenleg két meghatározó álláspontot ismerünk a joghely értelmezése vonatkozásában, melyek az alábbiak:

Az első (nyelvtani-) értelmezés szerint a harminc napot akár csak egy nappal meghaladó időtartam egésze nem számít bele a szabadságra jogosító időtartamba.

A távolléti díjról szóló törvénymódosító javaslat a napokban az Országgyűlés elé kerül (forrás: ado.hu)

A kormány a múlt héten döntött a szabad vállalkozási zónák kibővítéséről és a távolléti díj számításának új módjáról – jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár.

A távolléti díj számítása úgy módosul, hogy a szabadságon lévő havibéres dolgozók bére nem változik, vagyis visszaáll a korábbi számítási mód – mondta az államtitkár.

Az erről szóló törvénymódosító javaslat a napokban az Országgyűlés elé kerül.
A cikk: http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/javitana-a-kormany-az-mt-t